Duygusal Hareketleriniz ve bağımlılıklar
- Son Güncelleme: Pazartesi, 28 Mayıs 2018 16:21
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 23237
Duygusal Hareketler ve NLP
İnsan hayatı yaşarken bir çok durumlarla karşılaşıyor. Bunun sonucunda vücudunda hissettiği duygusal hareketler farkında olmadan ortaya çıkacaktır. Kendisini raha hissettiği ortamlarda duygular zamana bağlı olarak değişirken, bazı zamanlarda çok ani değişimler gösterebilmektedir. NLP Teknikleri içinde olan ama nasıl kullanılacağı pek bilinmeyen bir kavramın açıklaması, yaşadıklarınızın neler olduğunu da size gösterebilecektir. Duygusal durumların NLP ile farkına varmak NLP Uzmanklık konularından birisi. NLP Eğitimleri ile bu bilgileri siz de öğrenebilirsiniz.
Sürekli ve Kesikli Duygusal hareketler
Duygusal hareketleri bu açıdan ikiye ayırabilmek mümkün hale gelmektedir. Sürekli duygusal hareketler ve kesikli duygusal hareketler. Analog ve Dijital duygusal hareketler gibi iki ayrım yapılabilir.
Analog duygusal hareketlerin ortaya çıktığı durumlar, kişinin kendisini rahat ve huzurlu hissettiği durumları anlatır. Evde sohbet ederken, resim yaparken, klasik müzik dinlerken, fotoğraf çekerken, yazı yazarken bu duygusal hareketler yaşanacaktır. Duygular uzun zaman aralığında değişebilecek ve inişler ve çıkışlar olabilecektir.
Bir de çok kısa zaman aralıklarında duyguların hızlı olarak değiştiği durumlar vardır ki, bunlara da dijital duygusal hareketler diyoruz. Bir an için kendisini iyi hisseden kişi, kıza bir zaman sonra kendisini çok kötü hissedebilecektir. Hızlı inişler ve çıkışlar kişinin hem kan basıncını, kalp çarpışını değiştirecek ve farkında olmadan süreklilik gösteriyorsa kişi bu duygusal hareketlere bağımlı hale gelecektir.
Dijital Duygusal Hareketler
Dijital duygusal hareketlerin yaşandığı durumlara bakıldığında, yarışmacı spor yapan kişilerin tamamında bu duygusal hareketler kolaylıkla görülebilir. Fanatik taraftarı olduğunuz takımınızın maçını seyrederken, borsa alım satım yaparken veya borsayı izlerken, kumar oynarken, uyuşturucu kullanıldığında, çok hızlı araba kullanırken, tango yarışmalarına katılırken dijital duygusal hareketler görülecektir. Bu duygusal hareketler süreklilik gösteriyorsa, adrenalin bağımlılığı dediğimiz bir durumda ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Bağımlılık oluşmaya başladığında ise sadece bunu yaratan alanda değil hayatın başka alanlarında da bu duygusal hareketler yaşanmak istenecektir.
Dijital duygusal hareketler hayatın her alanına yayıldığında ise kişi, analaog duygusal hareketlerin kendisine çok yavaş gelmesinden dolayı, analog duygusal hareketleri yaşayamayacaktır. Halbuki analog duygusal hareketler yaratıcılığını kullanılabildiği ve kişinin kendisini rahata hissettiği anlar olmasına rağmen bunun yaşandığı anlardan ve durumlardan uzak kalmaya çalışacaktır.
Analog Dugusal Hareketler
Analog duygusal hareketler kaynakların kullanıbilmesini sağlamakta iken, dijital duygusal hareketler zihinde varolan kapakların açılmasını sağlayacaktır farkında olmadan.Bir dönem yoğun olarak oynadığım tenis sporundan örnek vermek gerekirse, dışarıda çok efendi görünen bir sporcunun maça çıktığında bir canavara dönüşmesi ve hatalarında küfür etmesi veya rakiple, hakemle kavga etmesi az görülür olaylardan değildir, özellikle yenebileceğini düşündüğü rakip karşısında geri düştüğünde. Taraftarı olduğu takımın maçını izlerken, bağıran, küfür eden çok sayıda insanı futbol maçlarında görüyoruz. Ya da trafikte hızla giderken kendisine yol vermeyen araca, kızılması ve küfür edilmesi anormal olmayacaktır.
Dijital duygusal hareketler zihinde farkında kapatılmış kapakları açar, bazen o içerikteki kapaklar açılırken, bazen bütün kapaklar açılır ve işte o durumda gerçekten çok beklenmedik şeyler olur, spor tenis ise rakibin kafasına raketle vurma, futbol ise rakibin ayağını kırmaya çalışma gibi çok tehlikeli ve kişiye zarar veren durumlar ortaya çıkabilir.
Adrenalin ve Endorfin
Adrenalin bağımlılığı hayatın başka alanlarını da dıjital duygusal hareketlerin kapsamasını sağlayacak ve kişi her içerikte, hatta sekste bile nefes nefese bir durumu yaşamaya çalışacaktır. Kişini kalbinin aşırı yorulmasını, tiroid bezinin büyümesini sağlayan bu durum, sağlığıda bozucu hale gelebilir.
Bütün bunları gözden geçirdikten sonra şu söylenebilir. İnsanın insan olmasını sağlayan duygusal hareketler analog olanlardır. Dijital duygusal hareketlerin yaşanması gereken tek içerik ise hayatı tehlikeye düştüğü anlar olmalıdır. Bunun dışında yaşanan durumlar hayatı zorlaştıracak ve kişinin kendisini iyi hissedememesini sağlayacaktır. Dijital duygusal hareketleri yaşayan kişiler için bu bir bağımlılık sayılmalıdır.
İnternet Oyunları
İnternette oynanan oyunlar da dijital duygusal hareketlerin yoğun olarak yaşandığı anlardır ve bu oyunlarda da bağımlılık ortaya çıkmaktadır. Kişi bilgisayarı ile, olmadığı zaman Ipad'i ile, o da olmadığı zaman telefonu ile oyunlara devam etmekte ve dijital duygusal hareketleri yaşamaya devam etmeye çalışmaktadır.
Genel olarak başarılı olan sporculara bakıldığında dijital duygusal durumların yaşanabileceği durumlarda analog duygusal hareketlerde kalabildiklerini görüyoruz. Duygularını patlamalı olarak gösteren sporcuların başarılı olmaları pek kolay olmayacaktır.
Cinsellik
Aşırı adrenalin sonrasında ortaya çıkan Endorfin hormonu kişinin rahatlamasını sağlamakta, hatta acıların ortaya çıkmasını ertelemektedir. Bir tenis maçından sonra ortaya çıkan endorfin yüzünden ağrılar hissedilmez. Ancak bir kaç saat geçtikten sonra adele ağrılarının ortaya çıktığını görüyoruz. Bunun yanında tatmin edici cinsellik yaşamayan kişiler, seretonin hormonu yerine endorfin hormonunu koyduklarında bağımlılıkları biraz daha artacaktır. Yoğun spor yapılmasının nedenlerinde biri bu sayılabilir. Uzun süre bisiklete binmek, pilates yapmak, futbol, basketbol, tenis oynamak ve bu eylemleri yoğun olarak sürdürmek bu sebepten olabilir. Bu ise tekrar söylemek gerekirse yaratıcılığın kullanılmasını engelleyecektir.
Karar sizin, hayatınızı dijital mi, yoksa analog mu, gözden geçrimeniz uzun dönemli sağlığınız için yararlı olacaktır.
Cengiz Eren
NLP Uzmanı ve Eğitmeni
İlgili Linkler: Duygusal Kekemelik NLP Köşe Yazısı Duygusal Hareketler Posta Gazetesi Bölge Ekleri Türk Erkeği Duygusal Kekeme Tuluhan Tekelioglu Cengiz Eren Sabah gazetesi röportajı Terkedilmişlik Duygusu ve Stratejiler