Çıkış Stratejisi

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Herhangi bir konuda bir işe başlayacaksınız. Karar verdiniz ve harekete geçeceksiniz. Bunların yapılmaya başlaması tabii ki size yararlı olacak, eğer kaynaklarınıza uygun kararlar aldı iseniz. Ama herhangi bir durum değişikliğinde "Çıkış Stratejinizin" ne olacağına da karar verdiniz mi? Vermedi iseniz, sorunlarınız artamaya devam edebilir.

 

Amerika Irak'a doğru hareket ettiğinde ortaya çıkacak sonuçlar sadece senaryolardan ibaretti. Saddam devrilince hedefe ulaşılacağı düşünülüyordu. Bugün ise Amerika'nın Irak'a doğru yöneldiğinde "çıkış stratejisi" olmadığını anlayabilir. Amerika Irak'tan çıkamıyor.

 

Oyakbank'ın satılması Erdemir alınmasından sonra uygulanmak istenen bir çıkış stratejisi idi ve uygulandı da. Koç Holding Tüpraş'ı aldıktan sonra "çıkış stratejisini" uygulamaya başladı ve belirli sektörlerden çıkmaya başladı.Son olarak grubun en eski ve önemli markalarından biri Migros satışa çıktı. Bu da Koç Holding'in çıkış stratejisine devam edeceğini gösteren bir bilgi.

 

O Halde sizin önceden tayin edilmiş çıkış stratejiniz var mı? yoksa duruma bakıp o anda sorundan kurtulmaya mı çalışıyorsunuz?

Karar verirken çıkış stratejisinin de baştan düşünülmesi sizi görebileceğiniz zararlardan koruyacaktır. Türkiye Irak'a girerse çıkış stratejisi ne olacaktır. Orada yaşanacak olayların neler getireceği bilinmekte midir?

 

Borsa da alınan bir kağıdın düşmesi durumunda düşebileceği seviye düşünülerek o seviyeye geldiğinde kağıdın satılmasıdır. Bu hareketin borsadaki adı "Stop Loss point " olarak geçer. Kar edileceği düşünülerek alınan bir kağıt düşebilir ve düşmesi durumunda zarardan fazla etkilenmemek için belirlenen noktadır, bu nokta.  O halde çıkış stratejisi bu anlamda karar vermek kadar önem kazanmakta ve karar verilirken organize edilmesi gereken gelecek planı da demektir.

 

Evlilik bir kararsa bu karar içinde çıkış stratejisi de baştan tayin edilmelidir. Evlilik iyi gittiğinde sorun olmadığı için çıkış stratejisi uygulamaya gerek olmayacaktır ama istenen şekilde yürümüyorsa çıkış stratejisi uygulamaya konulmalıdır ki bu boşanmadır.

 

Peki siz hangi konularda çıkış stratejisi uyguluyorsunuz? Örneği kredi kartınızı kullanırken borçlarınızın tamamının kapatılması gerektiğinde ne yapacaksınız?

 

Üniversiteye başladınız, ama sınav sistemi dolayısı ile istediğiniz bölümde okumuyorsanız ne yapacaksınız? Üniversiteyi bırakacak mısınız? yoksa istediğiniz bölüme geçmek için çaba sarfedecek misiniz?

 

Yapılması gereken kaynaklarınıza uygun hedefleri tayin etmek ve bu hedeflere ilerlerken ortaya çıkacak durumların neler olabileceğini baştan düşünüp, değişen koşullarda neler yapabileceğinizi planlamanızda gerekiyor aynı zamanda. Türkçe'de zararın neresinden dönülse kardır cümlesi de çıkış stratejisine bir örnek sayılabilir.

 

Yaşadığımız dünyanın giderek daha hızlı değiştiği ve olayların hızlandığı "dijital" çağın yaşandığı bir zamanda her içerik için çıkış stratejisi düşünülmesi gerekecektir. Bunun içinde duyuların ve duyularımıza bağlı temsil sistemlerimizin doğru modelde organize edilmesi,
Ne istiyorum?
Ne zaman istiyorum?
Nerede istiyorum?
Seçtiğim hedefler kaynaklarıma uygun mu?
Uygun değilse kaynaklarımı nasıl zenginleştireceğim?
İstediğime ulaştığımda ne hissedeceğim?
İstediğime ulaşamadığımda ne hissedeceğim?
Ulaştığımda bu benim hayatımda ve çevremde neleri değiştirecek? sorularına cevap verdikten sonra,
Bu içerik için çıkış stratejim ne? sorusuna da cevap verilmesi, bu cevaplardan sora verilen karar için harekete geçilmesi istenen sonuca ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

 

Cengiz Eren

23 Haziran 2007

 

TOP