Mustafa Kemal Atatürk ve 3 Liraya 3 Cilt NUTUK
- Son Güncelleme: Salı, 29 Ekim 2013 14:41
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 8925
2000 Yılında yazdığım bir e-maili aşağıda bulacaksınız.. Kitabım haricinde yazdığım ilk yazılardan biri idi. Cemal Kutay yazıyı katıldığı bir TV programında o kumuştu. Üzerinden yıllar geçti. Bugün yaşadığımız değişimlerin altında aşağıda okuyacağınız yazıdaki sebepler var. Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgi ve saygı ile anıyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk ve Nutuk
Bugün, 18 Ocak 2000 günü saat 12.00 civarında Kadıköy'deki Sahaflar'da Atatürk'ün Nutuk'unu aramaya başladım ve yaklaşık 15 dakika sonra Akmar pasajındaki dükkanlardan birinde Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan ve Milli Eğitim Basımevinde basılmış 3 ciltlik NUTUK'u buldum.
Almak için fiyatını sorduğum
da '3.000.000 TL(bugünkü 3 TL)' cevabını aldım. 'Her biri üç milyon mu' diye sorduğumda 'Hayır cildi bir milyon, toplam üç milyon' cevabını aldım.
Bu hayatımda yaşadığım en büyük şoklardan biriydi. Nutuklar bez ciltliydi ve gayet iyi durumdaydı. Bir derginin veya bir hamburger menünün fiyatından çok daha ucuza satılmasının nedeni ne idi diye düşündüğümde, olmayan talepten ve sahafın raflarını boşaltma isteğinden bu kadar ucuza sattığına karar verdim.
Birinci cildin iç sayfasında 'Fuat'a, Tebrik eder, üstün başarılarını beklerim ve 2.7. 1966 tarihli imza' vardı.
Kimbilir, şimdi Fuat nerdeydi gerçekten beklenen üstün başarı dilekleri yerine gelmiş mi idi bilmiyorum ama hediye olarak verilen NUTUK sahafın raflarına düşmüş ve çok ucuza benim elime geçmişti.
İlk defa hayatımda bir şeyi ucuza aldığıma üzüldüm hem de çok üzüldüm ve geçmiş kaynaklarımızı nasıl kullanamadığımıza dair resim biraz daha netleşti beynimde ve bu e-maili yazmaya karar verip sizlerle de paylaşmak istedim.
Bilindiği gibi NUTUK Mustafa Kemal Atatürk'ün 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayında yaptığı konuşmanın metnidir, 6 gün ve toplam 36,5 saatlik bir sürede okunmuştur.
Nutuk ilk defa 1927 tarihinde arapça harflerle yayınlanmış ve lüks ve adi baskı olarak iki baskısı yapılmıştır.
Türk harflerinin kabulünden sonra 1934 yılında Milli Eğitim Bakanlığınca 3 cilt olarak yeniden yayınlanmış, 1938 yılında vesikalar kısmı çıkarılarak Nutuk kısmı 3 bir cilt halinde birleştirilerek yeniden yayınlanmıştır.
Atatürk'ün içsel stratejilerin modellenmesi ve dil motiflerinin incelenmesi için bir arkadaşımdan aldığım Nutuk 1969 baskısı üzerinde onuncu basılış yazmaktadır.
1927 yılından 1938'e kadar 4 baskı yapılan NUTUK, 1938'den 1969 yılına kadar, aradan geçen 31 yılda sadece altı baskı yapmıştır.
Daha sonra sadeleştirilerek yayınlanan Nutuk'larda önemli anlam kayıpları olduğunu da incelemelerimde net olarak gördüm.
Türk devrim tarihi için en önemli kayıt olan bu eserin bu kadar az satılmasının nedeninin ne olduğu hakkında binlerce yorum yapılabilir ancak bu yorumların hiçbir geldiğimiz noktayı değiştirmeyecektir.
3.000.000 TL'ye alınan 3 cilt NUTUK. Geçmişi yargılamak yerine bugünden sonra Atatürk'e, onun eserlerine ve kendimize vereceğimiz değer geleceğimizi belirleyecektir.
Bize unutturulmaya çalışılan değerleri, bilginin ve tecrübelerin önemini, bilgiyi davranışlarımıza aktarmanın önemini yeniden farketmeliyiz ve davranmaya ve yapmaya başlamalıyız, hem de hemen.
Yaptıklarımız ve yapamadıklarımız bizim geleceğimizi belirleyecektir, nasıl bir gelecek istiyorsak.
Cengiz Eren
Bu iletiyi istediğiniz herkese gönderebilirsiniz. http://www.erenlp.com