Gaflar Gaf Değildir
- Son Güncelleme: Pazartesi, 05 Şubat 2018 16:18
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 4462
Söylenenler ve Dil
Dil insan hayatında çok önemli. Kişinin söyledikleri hayatını etkileyebilir, kendisini işinden edebilir, cinayet işlenmesine sebep olabilir, kavha etmesini sağlayabilir. Buna ait çok sayıda örnek var.
Bir de kişinin farkında aklı olduğu aklı karıştığında derin yapısında varolan ve gizlediği inançları ortaya çıkabilir. Buna örnek Türkiye ile suriye arasında Apdullah Öcalan sorunu olduğunda Recai Kutan partisinin Meclis Grup toplantisinda " Sapık Aleviler" cümlesini kullanmasıydı. Bu cümle hem partisinin hem de kendisinin sonu oldu. Ekranda bu hataları yapanlar aslında hata yapmadılar. Kendi derin yapılarında varolan ama göstermedikleri inançlarını yukarıya taşıyarak sözel hale getirdiler.
Rasim Ozan Kütahyalı
Pazar günü Beyaz TV'de söylenen söz de aynı şekilde söyleyen kişinin işini kaybetmesine neden olurken, toplumun gözünde azalan değerini yerle bir etti. Bu söz kişin derin yapısında varolan inancı bütün açıklığı ile ortaya çıkardı. Daha önce de tartışma yaratacak cümleler etmesine rağmen bu cümle. Kullandığı cümlede hem kusma fiili, hem bir kısım vatandaşlar, hem de cinsel öğeler vardı. Bir cümle içinde cinsellik ve kusmanın bir insan grubuna yöneltilmesi kamuoyu tarafından tepki gösterilmesini sağladı.
Ekranlardan söylenen bu ve benzeri sözler söyleyen insanın hayatını etkileyecektir. Bu yüzden Amerika'daki televizyon programlarında yazılı metinler üzerinden konuşulur. Hatta senaryo yazarları greve gittiğinde programlarda önemli aksamalar olduğu görülmüştü.
Söyledikleriniz Bildikleriniz ve İnandıklarınız
Çok fazla bir işe yaramayan ve muhabbetin gecenin geç saatlarine kadar uzadığı spor programlarında böyle şeylerin olması beklenebilir. Ağzınızdan çıkanı kulağını duysun denebilir ama kamuoyuna konuşuyorsanız, bu da bir işe yaramaz. Zihninizin temiz olması tek ve gerekli şarttır. Orada yanlış bir inanç, önyargı veya ayrımcı bir düşünce varsa, bir şekilde ortaya çıkacaktır. Buna yazının ve sözün şehvetine kapılmak denebilir.
Cengiz Eren
NLP Uzmanı ve Eğitmeni
http://www.erenlp.com