Savaş'a Doğru

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

reyhanli da patlama ve şavaşİnsan kayıpları ve patlamalar her zaman üzücüdür. Birçok patlamayı dışarıdan seyrederken, kendi ülkemizde olduğunda şaşırdık ve çok üzüldük.

 

Reyhanlı'da bütün ülkenin etkilendiği bir patlama oldu. Halkın yaşadığı bir noktada patlatılan iki bomba çok sayıda insanın yaralanmasına ve ölmesine neden oldu.  Bu patlamanın ertesinde ortaya çıkan şaşkınlık ve görülenler hayatımızı biraz daha etkiledi ve etkilemeye devam edecek.

 

Arap baharının Türkiye'ye olan yansıması da kanlı bir şekilde gözüne geldi. Sıfır sorun kavramı ile başlayan dış ilişkilere ait politika uzunca bir zaman önce sona ermişti. Ölen insanların aileleri ve bizler acıları yaşıyoruz. Bunun zihnimizde ortaya çıkan etkileri hayatımızın sonraki kısmını da etkileyecek.

 

Bilmemiz yerinde olur.Aynı zamanda oynanan derby maçı ve orada ortaya çıkan gerginlikler bir gencin kalbinden bıçaklanarak ölmesine neden oldu. Bu iki olay arasında bağlantı kurulabilir mi? Şiddetin artması şiddeti arttırıp negatif sarmal çevrime yöneltebilir mi? insanları ve toplumu.

 

İnsanların günlük işlerinin peşinde koşarken yakalandığı patlamada hayatını kaybetmek ve yaralanmak gerçekten çok kötü bir durum. Depremde de benzer bir durum ortaya çıkıyor insan zihninde. Sesi duyduğunuzda beyninizin tamamen boşaldığın hissedersiniz.

 

Donup kalma ve şaşkınlık anı yaşanır. Arkasından gelen basınç dalgası da sizi bir yerlere savurur. Basınca çok yakınsanız yapacağınız birşey yok demektir. Patlama noktasına göre mesafeniz ortaya çıkan sonuçları değiştirecektir. Bu sırada camlar kırılır, duvarlar yıkılır ve insan hayatının hayatının tehlikeye düştüğü anlardan biridir. Basınç dalgası geldikten sonra yeni bir darbe daha yersiniz.

 

Zira genleşen hacme tepki gösteren hava bu sefer bir geri çekilme yaşayacak ve emilme etkisi kişi yeni bir darbe yiyecektir. Sonra garip bir sessizlik olur. Sadece inlemeler ve ağlamalar. Sonrasında ise çığlıklar ortaya çıkacaktır. Patlamalara dair videoları izlediğinizde bunları görebilirsiniz.

 

Bu olaylar yaşandığında aklıma hep Chomsky'nin Manufacturing Consent kitabı gelir. Kamuoyunun etkilenmesi ve istenen yönde şekillendirilmesi için çok sayıda örneği anlatır kitap. Sonra bütçeler oluşturulur ve savaşlar patlar. Kamuoyu patlamalarla ikna edilmiştir. Yaşadığımız olayda savaşa doğru hareketi sağlayacaktır. Zira savaş ortaya çıktığında rasyonel düşünce sona erer.

 

Savaştan herkes etkilenir içinde de olsa, dışında da olsa. Sonra kan ter ve gözyaşı ortaya çıkar. Kaybolan kuşaklar oluşur. Irakta, Afganistan'da yapılan savaşların sonuçlarını görüyoruz.  Savaş bittiği halde savaş devam ediyor. Patlamalar ve insanların ölümü devam ediyor.Ortadoğu ise bugüne kadar ne savaşlar gördü.

 

Sümerlerden başlayan dönemden bu yana binlerce savaş. Din savaşları burada oldu, dünya savaşları burada oldu, güç ve iktidar savaşları, petrol savaşları burada oldu.  Irak savaşından kendisini uzak tutabilen Türkiye bir savaş'a doğru, sonu belli olmayan bir savaşa doğru ilerliyor. Sykes Picot antlaşması ile başlayan Ortadoğu'yu yeniden şekillendirme süreci hale devam ediyor ve edecek görünüyor.

 

Umalım ki, savaş bizden uzak dursun, biz de savaştan uzak duralım.

 

TOP