Uyusun da büyüsün ninni
- Son Güncelleme: Perşembe, 21 Aralık 2017 12:12
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 3969
Çocuk Zihnine Aktarılanlar
Zihnimize çocuk yaştan itibaren aktarılan bilgiler var. Bu bilgilerin hayatımızı ve hayatımıza giren insanların hayatını nasıl etkilediğinin hiç farkında olmuyoruz. Anne babanın çocuklara söyledikleri, anlatılan masallar, ninniler, okulda öğretilenler, öğretmen davranışları. Anne, baba ve öğretmenler, uslu, terbiyeli, söz dinleyen çocuklar isterler, rahatları için. Bu yazımızda bir kaç örnek ve bilgi var, bu konularla ilgili.
Ninni
Dandini Dandini Dastana
Danalar girdi bostana
Kov bostancı danayı
Yemesin lahanayı
Bu ninniyi biliyoruz ama üzerinde çok da düşünmüyoruz, çocukları uyuturken söylenen bir ninni bu. Bostana giren danaları var ve onları kovması gereken bir de bostancı var. Ya bostancı danayı kovmazsa, bize lahana kalmayacaktır. Ninni bu şekilde yapılması gerekenleri başkasından beklenmek sonucunu yaratabilir. Zaten hep başkalarından bir şeyler beklemiyor muyuz?
Şu şekilde değiştirmek gerekebilir. Kov bostancı danayı yerine “Kovalım danaları”, “Yiyelim Lahanayı”. Böylece çocukların zihnine daha aktif sonuçlar yaratacak cümleler aktarılmış olur.
7 Heceliler
Ninninin (ilginç bir kelime oldu) her satırınıın 7 heceli olduğunu farkettiniz mi? Neden 7 hece?
Daha dün annemizin
Kollarında Yaşarken
Çiçekli Bahçemizin
Yollarında koşarken
Şimdi okullu olduk
Sınıfları doldurduk
Sevinçliyiz hepimiz
Yaşaşın okulumuz
Bu satırlarında yedi heceli olduğunu farketmeniz sizi şaşırtmasın. Okul marşı da ninni benzeri bir yapıda. Anne kollarında yaşayan bir çocuk cümlesi, annenin evde oturduğunu anlatıyor. Aktarılan mesaj kadın annelik yapar. Çocukların zihnine aktarılan bu mesaj farkında olmadan hepsini etkileyecektir. Iğdır ilköğretim öğretmenlerden biri olan Pınar Kalgan'a şöyle bir not yazar, okuma yazmayı yeni öğrenen öğrenci. Kendi öğrencisi değildir. “Öretmenim Sen çok çok çok çok çok çok güzelsiniz Ben büyüyünce seni alacam Öretmenim sarışınsınız diye çok güzelsiniz.” İlkokul birinci sınıfa giden bir çocuk okuma yazmayı yeni öğrense de kadınlar için “alacam” kelimesini kullanabiliyor. Kadınların “alınabilir” olduğunu okuma yazmadan önce biliyor olması ilginç. Kimden öğrenmiş olabilir.
Bunu yukardaki marştan mı?, annesinden mi? Babasından mı? Nereden öğrenmiş olabilir. Erkek çocuğuna “alacam” kelimesini ve duygusunu öğreten sistem daha sonra kadınlara şiddet gösterilmesi sonucunu da ortaya çıkarabilir. Öğretilmese bilmeyecekti.
İkinci paragrafta ise okul, öğrenciden daha önemli görünüyor. İçinde bilgi, arkadaşlık ve gelecekle ilgili bir sonuç da görünmüyor.
Şimdi okullu olduk,
Bilgileri okuduk
Arkadaş, öğrenciyiz
Biliyoruz hepimiz
Bu yüzden dinlediklerinizi, okuduklarınızı kendi istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.Böyle bakıldığında dikkatli olmak gerektiği ve zihne aktarılan bilgilerin gelecekte hayatımızı etkileyeceğini bilmek gerekiyor.
Yedi hece ise önemli. İnsanın zihninde kolaylıkla kalan bilgiler yedi heceli. Telefon numaraları 7 numaradan oluşmuş durumda. İnsanın başında 7 adet duyu organı girişi var. 2 göz, 2 kulak, 2 burun deliği , 1 ağız toplamı yedi ediyor. Yedi sayılı isimleri ve bilgileri kolaylıkla algıladığı için insanlar, daha kolay hatırlıyor.
Lider İsimleri
Liderlerin de yedi heceli olanları daha kolay hatırlanıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın adı 7 heceli. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın isimleri de yedi heceden oluşuyor ve aklımızda kolaylıkla kalıyor. Sylvester Stallone, Arnold Schwanazagger, John Fitzgerald Kennedy ve daha bir çoğu. Sevdiğiniz şarkılara bakın çoğunun yedi heceli olduğunu farkedebilirsiniz. Bu yüzden halk edebiyatında maniler 7 hecelidir. Kolayca akılda kalacaktır.
Görüldüğü gibi aktarılan bilgi içinde hiç farketmediğimiz bağlantılar olabilir. Bu bağlantıların farkında varmak ve fırsat ve seçeneklerimizi azaltan ve bizi paşifleştirenleri değiştirmek, kendimizi korumamızı sağlayacaktır. Buna bilgiye karşı tavır koymak diyebiliriz. Tabii karar sizin.
Cengiz Eren
NLP Uzmanı ve Eğitmeni
http://www.erenlp.com
Bu yazı Posta Gazetesi bölge eklerinde yayınlanmıştır, nlp bilgileri, nlp teknikleri ve nlp tavrını göstermekte ve NLP seminerlerinde aktarılan bilgilerden oluşmaktadır.