İnterstellar Uzaylararası
- Kategori: Sinema Film Yorum
- Son Güncelleme: Pazartesi, 14 Aralık 2015 22:35
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 5306
Christopher Nolan, Batman, Demir Adam, Başlangıç gibi filmlerin yönetmeni. Stanley Kubrick, 2001 A Space Oddysey, Sırlar ve NLP yorumu.
Çok küçük yaşta başladığı sinema da ticari olarak önemli başarılar sağlamış. Dünyayı kurtarmaya çalışmak filmlerinde hep görülen bir sonuç. Bu filmde de dünyayı değil ama insanları kurtarmaya çalışıyor.
İnterstellar, Yıldızlararası filminin artist kadrosu aşağıdaki gibi.
Astronot ekibi
Matthew McConaughey - Cooper[4]Anne Hathaway - Amelia Brand[5]David Gyasi - Romilly
Wes Bentley - Doyle
Bill Irwin - TARS seslendirmesi
Josh Stewart - CASE seslendirmesi[6]
Diğer karakterler
Jessica Chastain - Murphy
Mackenzie Foy - Genç Murph
Ellen Burstyn - Yaşlı Murph
Michael Caine - Profesör Brand
Casey Affleck - Tom
Timothée Chalamet - Genç Tom
John Lithgow - Donald
Topher Grace - Getty
David Oyelowo - Principal
Matt Damon - Dr. Mann
William Devane - NASA yetkilisi
Oyuncu kalitesi, görsel efektleri ile etkileyici bir film. Ancak Christopher Nolan senaryosunu yazdıgı film biraz da Stanley Kubrick'e bir saygı duruşunu andırıyor. 2001 A Space Oddysey fimini çeken Stanley Kubrick ve filmi bu sitede yorumlanır durumda.
Christopher Nolan bu filmde de dünyayı kurtarmaya çalışıyor. Dünyayı kaplayan toz fırtınaları ve bunlardan en az etkilenen mısır tarlaları.Diğer bitkiler, buğday, arpa zaten yok olmuşlar.Mısırlar da bir gün yok olacak ve dünya açlık ve tozdan yok olacak.
Chtistopher Nolan birçok filminde olduğu gibi, bu filmde de bilim adamı rölünde Micheal Caine'i kullanıyor. Matt Damon ise küçük bir rolde ama yine ajan rollerinden kalıntıları rölüne taşıyor. Uzay ile mısır tarlalarının bağlantıları daha önce Signs filminde de kullanılmıştı.
GDO'lu üretimde en etkin kuruluş Monsanto ve mısır Amerika'da çok yaygın. Türkiye'de bile Mısır üretimi inanılmaz şekilde artmış durumda ve Monsanto tohumları kullanılıyor. Monsanto mısırlarından elde edilen ürünler tohum olarak kullanılamıyor. Zira mısır taneleri kısırlaştırılmış durumda. Mısır şurubu tatlandırıcı olarak gıda sektörünün bir çok alanında kullanılıyor.
Yeni ve yaşanabilir dünya bulmak,sadece suyun veya buzun yetnediği bir dünyalar.
2001 A Space Odyssey'den alıntılar şu şekilde. Yerçekimi sağlamak için dönen uzay aracı, Karadelik'ten geçiş sahnesi ile jupiter yolculuğunu sorasındaki Ligeti müzikleri ile olan geçiş çok benzer. Hibernasyon ise burada sıvı içinde ve ilaçla gerçekleştiriliyor. Geçmiş, bugün ve gelecek iki filmde de benzer şekilde verilmiş. Buradaki görsel efektler Kubrick'in elegant tarzına göre daha teknolojik.
Filmin sonu ise Matrix 3 sonuna çok benzetilmiş durumda. İnception filmine de bir kaç sahnede çağrışım yapılmış. Özellikle son sahnelerde.
Zamanın aslında bir boyut olduğu ve çekimin ise beşinci boyut olarak sergilendiği filmde paralel evrene de açıklamalar getiriliyor. Yıllar ve zaman farklı noktalarda farklı şekilde algılanıyor ve değişiyor. Bu anlamda filmin zihin açıcı bir tarafı var.
Şu noktada bir soru işareti oluşuyor. Nolan Kubrick'i aşmak mı istiyor?, yoksa onun filminden alıntılar ya da çalıntılar mı yapıyor? ya da 2001 Uzay Yolu Macerası'na açıklamalar mı getirmek istemiş? bunu bilemiyoruz.
Solucan delikleri, kara delikler, galaksinin başka tarafına geçiş ve Kubrick'vari araçlar, görselliğin iyi olduğu noktalar.
Ancak film müzikleri seçimi filmi daha etkili hale getirebilirdi.
Sonuç olarak seyredilmesi gereken bir film biraz uzun olsa da. Filmin seyirci sayısı oldukça fazla olacak gibi görünüyor. Görselliğin daha iyi olduğu Imax ekranlı sinemalarda özellikle.
Cengiz Eren
05.12.2014